Skontaktuj się z nami! - [email protected]

Ranking Dieta bezglutenowa

1 miejsce: Catering

1 miejsce: Catering

Dieta bezglutenowa - jakie są zasady?

Dieta bezglutenowa to jedna z podstawowych diet eliminacyjnych, polegająca na tym, że wyeliminowane jest z jadłospisu źródło glutenu – pszenicy, żyta, jęczmieniu albo orkiszu. Na takiej diecie przebywać muszą osoby zmagające się z celiakią, określaną również chorobą trzewną. Gluten to kompleks białek mający w różnych zbożach różną zawartość procentową, skład oraz rozmieszczenie białek. Klasyczna dieta bezglutenowa wprowadzana jest również u osób, które cierpią na alergie pokarmowe i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W celiakii organizm chroni się przed glutenem, wytwarzając przeciwko niemu przeciwciała, w efekcie czego dochodzi do uszkodzenia jelita cienkiego. Oznacza to, że dieta bez glutenu powinna być indywidualnie skomponowana pod kątem kondycji zdrowotnej osoby, która zdecydowana jest na jej stosowanie. 

Dieta bezglutenowa - co jeść? Główne zalecenia

Dieta bezglutenowa jest dietą bazującą na produktach, w których nie ma glutenu. W związku z tym, osoby, które ją stosują muszą umiejętnie poszukiwać zamienników. Dla sosu sojowego może być to bezglutenowy sos tamari. Na niektórych produktach spożywczych znajdują się oznaczenia “gluten – free”, co ułatwia przygotowanie poszczególnych dań. Nie brakuje natomiast osób, które nie czują się pewnie, gdy chodzi o gotowanie albo po prostu nie mają na to czasu. Wtedy powinny one wybrać catering bezglutenowy, przekonując się, że wykluczeń wcale nie jest wiele i nadal mogą spożywać: 

  • warzywa,
  • owoce,
  • mięsa,
  • ryby,
  • jaja,
  • nabiał,
  • orzechy,
  • oleje. 

Istnieją też zboża wolne od glutenu: 

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • komosa ryżowa,
  • trawa abisyńska,
  • sorgo. 

To wyraźnie pokazuje, że dieta pudełkowa bezglutenowa może być urozmaicona i wcale nie wiąże się z wieloma ograniczeniami. Jako bezglutenowa dieta musi zostać wprost dopasowana do konkretnych osób, ponieważ nietolerancja na gluten ma u każdego inny stopień nasilenia. Bez wątpienia, bezglutenowy catering dietetyczny jest opcją wygodną i bezpieczną, a co najważniejsze, wiąże się z otrzymywaniem smacznych posiłków. 

Dieta bezglutenowa - czego nie można jeść?

W trakcie stosowania diety bezglutenowej nie należy spożywać potraw mających w składzie kompleks białek glutenowych. To produkty z pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu, kamutu, pszenżyta, słodu oraz z owsa. Specjaliści od żywienia wskazują, że dieta pudełkowa bez glutenu powinna wykluczyć:

  • mąki: pieczywo, ciasta, pizzę, makarony, 
  • płatki jęczmienne, orkiszowe i owsiane, 
  • otręby pszenne i jęczmienne, 
  • kasze: kuskus, bulgur, mannę i jęczmienną,
  • kawę zbożową. 

Poprawnie opracowana dieta bez glutenowa wyeliminuje również:  

  • przetworzone mięso,
  • wegetariańskie substytuty mięsa,
  • zagęszczacze, emulgatory i środki żelujące w cukierkach, lodach, maśle, przyprawach, farszach, marynatach i dressingach, 
  • wypełniacze i powłoki z wyrobów cukierniczych. 

Bezglutenowa dieta pudełkowa jest dobrą opcją dla osób, które dopiero co odkryły u siebie nietolerancję na gluten lub dla tych, które z chorobą walczą już dawno, a nie mają pomysłów na to, jakie dania dla siebie przyszykować. Wybierając spersonalizowany jadlospis bezglutenowy wyzbędą się reakcji uczeleniowych. 

Jakie są zalety bezglutenowej diety?

Zmagając się z celiakią albo z innymi chorobami układu pokarmowego można odczuwać: 

  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • biegunki, 
  • bóle brzucha. 

Profesjonalna dieta bezglutenowa pudełkowa zapobiegnie niedożywieniu, co może mieć miejsce u osób, które nie do końca zorientowane są w tym, jak przygotować poszczególne posiłki. Regularnie spożywane, korzystne dla zdrowia oraz optymalnie zbilansowane potrawy pozwolą zagoić się ściankom jelita cienkiego, co pozwoli wchłonąć więcej substancji do organizmu. Rzadziej będą pojawiały się także stany zapalne. Jeśli przegląda się diety pudełkowe, w których dodatkowo oferowane są zniżki na catering na pewno odnajdzie się coś właściwego. Można też będzie nieco zaoszczędzić.

Wybierając catering bez glutenu należy sugerować się tym, co w podanej kategorii prezentuje ranking cateringów, by nie mieć wątpliwości co do słuszności własnego wyboru. Eksperci żywieniowi podkreślają, że dobór zróżnicowanych produktów pozwala uniknąć niedoborów żywieniowych. Decydując się na smaczne menu można poprawić pracę układu pokarmowego i zrzucić zbędne kilogramy. Należy jednak rozsądnie wprowadzać taką dietę, ponieważ odchudzanie opiera się na zredukowaniu liczby przyjmowanych kalorii, a także na codziennej aktywności fizycznej. Jeśli zaś ktoś będzie tylko stosować samą dietę, a nie zmieni trybu życia, to może to wpływać niekorzystnie na jego zdrowie. W związku z tym, jadłospis powinien być skonstruowany przez dietetyka, a także dopasowany do potrzeb konkretnej osoby. Samodzielne wykluczenie glutenu nie jest odpowiedzialne.

Osoby zmagające się z celiakią zbilansowaną dietę bezglutenową powinny przyjmować do końca życia, zastępując produkty zawierające gluten naturalnymi zamiennikami. Pewne jest to, że znacząco poprawi się komfort ich codziennego życia.

Artykuł został opracowany przy współpracy z dietetykiem klinicznym.