Skontaktuj się z nami! - [email protected]

Ranking Dieta ketogeniczna

1 miejsce: Catering

1 miejsce: Catering

Dieta ketogeniczna - co to jest i jak ją stosować?

Dieta ketogeniczna to jeden z tych stylów żywieniowych, który wzbudza sporo kontrowersji w kategorii diet odchudzających. Równocześnie dieta keto jest coraz popularniejsza, z uwagi na efekty, które przynosi. Jej podstawą jest menu niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe. Jadłospis ketogeniczny bazuje na bardzo wysokim spożyciu tłuszczu, niskim spożyciu węglowodanów oraz podaży białka na optymalnym poziomie. Tłuszcze są głównym źródłem dla pozyskiwania przez organizm energii. Organizm w stan ketozy wprowadzi spożycie węglowodanów na poziomie od 20 do 60 gram dziennie. To w takim też trybie organizm będzie pozyskiwać energię nie z cukru, ale z ciał ketonowych, czyli produktów metabolizmu tłuszczu zamiast glukozy. Dlatego też pojawiła się nazwa taka jak dieta ketogeniczna, wskazująca, że organizm spala tłuszcze, a nie węglowodany. 

Dieta ketogeniczna - jakie są zasady?

Wśród diet wymagających dieta ketogenna jest tą, która znajduje się w czołówce. Ma ona niską zawartość węglowodanów, wobec czego nie jest uważana za zdrową. Jednak osoby, które chcą ją stosować powinny wiedzieć, że nie będzie im ona zagrażała, gdy będzie odpowiednio zbilansowana oraz gdy ze strony ich zdrowia nie będzie żadnych przeciwwskazań do stosowania. Indywidualnie opracowany jadłospis w diecie takiej jak dieta ketonowa pozwala nie obawiać się, że u danej osoby dojdzie do pogorszenia zdrowia. Jako że w diecie keto podaż wybranych składników odżywczych jest ograniczona, eksperci żywieniowi zalecają suplementować dodatkowo wapno i witaminy z grupy B. Nie powinno też zabraknąć magnezu, potasu oraz sodu, ponieważ nie można dopuścić do zachwiania gospodarki wodno – elektrolitowej. 

Każda, dopasowana do konkretnej osoby ketogeniczna dieta powinna być stosowana maksymalnie około 6 tygodni, aby nie pojawiły się skutki uboczne. 

Konieczne jest to, aby pamiętać o doborze wysokiej jakości składników, a zwłaszcza tłuszczów. W ciągu dnia należy spożywać 5 posiłków, w regularnych odstępach czasowych. Powinny być to 3 posiłki główne: śniadanie, obiad oraz kolacja, a także 2 przekąski: drugie śniadanie i podwieczorek. 

Cztery główne kroki, jakie powinny być zastosowane w diecie keto to: 

  • ograniczenie węglowodanów, 
  • zwiększenie podaży tłuszczów,
  • dostarczenie odpowiedniej ilości białka,
  • zadbanie o nawodnienie. 

Jadłospis ketogeniczny należy wprowadzać stopniowo. 

Co jeść na keto? Produkty zalecane

Tłuszcz w diecie ketogenicznej może być podawany poprzez:  

  • tłuste  mięso, 
  • tłuste ryby,
  • masło, 
  • tłustą śmietanę, 
  • majonez, 
  • oliwę z oliwek,
  • olej rzepakowy, 
  • olej kokosowy, 
  • jaja,
  • orzechy i nasiona, 
  • kokos,
  • awokado.

W diecie keto powinny również znaleźć się niskoskrobiowe warzywa: 

  • z zielonymi liśćmi, 
  • kapustne, 
  • seler,
  • szparagi, 
  • ogórek,
  • papryka,
  • cukinia, 
  • bakłażan. 
  •  

Owoce, które warto spożywać, to owoce jagodowe: 

  • truskawki,
  • maliny,
  • jeżyny, 
  • jagody, 
  • borówka amerykańska, 
  • porzeczki. 

Kiedy ktoś osobiście nie ma pojęcia, jak przygotować poszczególne posiłki z takiego zakresu, to może zdecydować się na catering keto, bazujący na codziennym jadłospisie z trzech dań. Przedział procentowy dobowy powinien wynosić:

  • węglowodany: do 5%, 
  • wysoka podaż tłuszczów: od 70% do 90%, 
  • białko: od 10% do 20%. 

Bardzo dobrze dopasowany catering dietetyczny pod postacią diety takiej jak dieta wysokotłuszczowa powinien wykluczać z kolei:

  • płatki owsiane, 
  • ryż,
  • makarony, 
  • większość owoców i soków owocowych, 
  • słone i słodkie przekąski, 
  • napoje gazowane.

Dieta ketogeniczna - zalety

Głównym celem diety ketogenicznej jest redukcja masy ciała poprzez spożywanie określonych posiłków i doprowadzenie się do stanu ketozy. Utracona tkanka tłuszczowa zmniejszy ryzyko zaburzeń gospodarki insulinowej, a spożywanie posiłków białkowo – tłuszczowych przynosi poczucie sytości na długo. I to właśnie te osoby, które są na takiej diecie nie muszą obawiać się tego, że w ciągu dnia przyjdzie im chęć na podjadanie.

Kolejną zaletą, jaką ma dieta ketogeniczna catering jest to, że do organizmu dostarczane są wyłącznie zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które będą obniżały poziom cukru we krwi. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że nie wszyscy mogą stosować dietę ketogeniczną. Wśród osób z przeciwwskazaniami znajdują się: 

  • osoby zmagające się z chorobami serca,
  • seniorzy,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Nie można również posiłków przygotować w sposób niestaranny, ponieważ nie można dopuścić do tego, aby pojawiły się niedobory pokarmowe. Układ pokarmowy do prawidłowego działania potrzebuje też optymalnej ilości białka oraz błonnika. 

Eksperci żywieniowi podkreślają, że dieta pudełkowa ketogeniczna powinna być całkowicie wykluczona u osób z chorobami nerek, trzustki lub wątroby. Organy te muszą działać prawidłowo, żeby doszło do uwalniania ciał ketonowych w dużych ilościach. 

Innymi przeciwwskazaniami do stosowania diety takiej jak catering dietetyczny ketogeniczny są:

  • cukrzyca,
  • wrodzone zaburzenia metaboliczne, 
  • hipoglikemia o niewyjaśnionej przyczynie. 

Warto sprawdzić zniżki na catering keto i dopasować dla siebie menu, zarówno pod względem wartości odżywczej, uzyskanego efektu odchudzającego, jak i smaku. Sprawdzając ranking cateringów warto zobaczyć, która z firm cieszy się zaufaniem, gdy chodzi o przygotowanie menu ketogenicznego. 

Artykuł ten powstał jako efekt współpracy z dietetykiem klinicznym.