Ranking Dieta Foodmap
- Home
- Ranking Dieta Foodmap
1 miejsce: Catering
1 miejsce: Catering
Dieta Foodmap - jakie są jej zasady i co daje?
Dieta Foodmap jest specjalnie przygotowanym planem żywieniowym, rekomendowanym wśród osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego albo z innymi chorobami układu pokarmowego. Sam skrót FODMAP wywodzi się od angielskiego zwrotu: “Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols”, tłumaczonego jako: “fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”. Są to związki chemiczne – typy cukrów, które znajdują się w wielu produktach spożywczych i u niektórych osób są trudniejsze do spalenia. Wtedy występują u nich tak uciążliwe objawy jak: bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, biegunka, zaparcia lub śluz w stolcu.
Celem diety low foodmap jest ograniczenie spożycia wymienionych wyżej cukrów. Może ona być prowadzona przez dowolny czas. Eksperci od żywienia często podają kilka tygodni. W momencie, w którym objawy nieco ustąpią, można wdrożyć wykluczone wcześniej wyroby, aby przekonać się, które z nich odpowiadają za pojawienie się nieprzyjemnych objawów. Taki jadłospis jaki ma dieta foodmap uchodzi za wymagający, a więc trzeba jeszcze sprawdzić, przed jego wprowadzeniem, czy można go stosować bez obaw o pogorszenie stanu zdrowia.
Zasady diety Foodmap - jakie są?
Zyskująca na popularności dieta low foodmap lub L – Fodmap to plan żywieniowy, zakładający 3 etapy.
Pierwszy z nich ma za zadanie zidentyfikować produkty mogące nasilać dolegliwości oraz neutralne u konkretnej osoby. To pozwala następnie wprowadzać modyfikacje w diecie i nie domaga się wprowadzenia restrykcyjnych zasad eliminacyjnych. Początkowe ograniczenie produktów zawierających Fodmap powinno trwać od 2 do 6 tygodni. Kluczowe jest to, aby produkty o wysokiej zawartości FODMAP zastąpiły produkty o niskiej zawartości FODMAP.
Podczas drugiego etapu nadal wprowadza się produkty FODMAP, w czasie od 8 do 12 tygodni. Równocześnie stopniowo włącza się produkty bogate w FODMAP. Założenia fodmap dieta wskazują, żeby dodawać 1 produkt co 3 dni i sprawdzać, czy oraz jakie pojawią się symptomy. Dietetycy zachęcają swoich pracowników do prowadzenia dziennika, pozwalającego monitorować zmiany zarówno w zachowaniu, jak i w kondycji.
Trzeci etap pozwala wyznaczyć indywidualny plan dietetyczny, nie obejmujący zbyt wiele wykluczeń. Do menu wprowadza się produkty wcześniej traktowane jako te, które nie wywołały dolegliwości u danej osoby. Jeśli zaś zauważono, że pewne wyroby wiążą się z pogorszeniem zdrowia, to wprowadza się je również w nieznacznym stopniu, aby sprawdzić, jaka na nie występuje albo nie występuje tolerancja.
Dieta foodmap - jakie są produkty zalecane?
Dieta FODMAP jako dieta eliminacyjna ma pewne ograniczenia, aczkolwiek występują również produkty, których nie można uznać za zakazane.
Zdrowe i smaczne produkty foodmap to:
- mięsa: wołowina, kurczak, indyk, jagnięcina i wieprzowina,
- ryby i owoce morza: łosoś, tuńczyk, krewetki, małże oraz inne ryby i owoce morza,
- zboża i nasiona: ryż, quinoa, gryka, amarantus, nasiona chia, nasiona lnu, proso i owies,
- owoce: borówki, nie w pełni dojrzałe banany, wszystkie rodzaje winogron, melon miodowy, kiwi, cytryny i limonki, mandarynki, pomarańcze, marakuja, ananas, maliny i truskawki,
- warzywa: różnego rodzaju sałaty, rukola, papryka, niewielkie ilości brokuła, marchew, seler i seler naciowy, botwinka, czerwona i zielona papryczka chilli, kukurydza, cukinia, ogórki, ziemniaki, dynia, rzodkiewki, szczypiorek, algi, szpinak, pomidory oraz rzepa,
- przetwory mleczne bez laktozy: mleko, jogurty, masło, twaróg oraz inne dozwolone produkty mleczne takie jak sery: cheddar, feta, mozzarella,
- roślinne napoje: mleko kokosowe, mleko sojowe,
- napoje: woda, herbata, kawa bez dodatku mleka zawierającego laktozę, zioła na trawienie – rumianek, mięta lub melisa.
Kiedy komuś zależy na tym, aby w codziennym menu znajdowały się powyższe produkty i by dieta była wszechstronna, to low fodmap dieta pudelkowa jest przeznaczona dla niego. Umiejętne łączenie poszczególnych wyrobów to kwestia bardzo ważna. Profesjonalny catering dietetyczny będzie wówczas nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny.
Dieta ibs fodmap - czy są produkty zakazane?
Jelito drażliwe domaga się również wykluczeń. Wśród nieakceptowanych produktów znaleźć można:
- zboża i produkty zbożowe: pszenicę, żyto i jęczmień, makarony, ciastka, ciasta, niektóre płatki śniadaniowe,
- warzywa: cebulę, czosnek, por, buraki, kapustę, kalafior, szparagi, karczochy, groszek zielony, szalotki i bataty, koper, pieczarki,
- owoce: jabłka, morele, awokado, czarne jagody, wiśnie, grejpfruty, mango, nektarynki, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, śliwki, arbuz,
- rośliny strączkowe: ciecierzycę, soczewicę, czerwoną fasolę, soję i bób,
- orzechy i nasiona: pistacje i nerkowce,
- słodziki: ksylitol, sorbitol, mannitol, maltitol oraz izomalt.
Kiedy wyroby te będą wykluczone, szybko można będzie zauważyć, jak zmniejsza się częstotliwość pojawiania się stanów zapalnych.
Co daje dieta foodmap? Efekty
Dieta, w której wyroby FODMAP są wykluczane wyraźnie zmniejsza odczuwanie odczuwalnych dolegliwości układu pokarmowego. Polskie Towarzystwo Gastroenterologii nie bez powodu uznało, że catering foodmap sprawdza się w leczeniu IBS, czyli w zespole jelita drażliwego. Dietetycy, którzy przygotują poszczególne dania nie będą wyłącznie stosować się do ogólnych zasad, ale wezmą pod uwagę indywidualne potrzeby danej osoby. Optymalnie dopasowana dieta pudełkowa FODMAP, czyli catering low foodmap jest dietą, którą można stosować także wtedy, gdy chce się samodzielnie poprawić swój stan zdrowia.
Jeszcze przed finalną decyzją, sprawdzając ranking cateringów, warto wziąć pod uwagę: wartość energetyczną potraw, ich różnorodność oraz na przykład to, czy oferowane są zniżki na catering, co będzie dodatkową zachętą do utrzymania takiego planu żywienia.
Artykuł powstał podczas współpracy z dietetykiem klinicznym.