Ranking Dieta niskie IG
- Home
- Ranking Dieta niskie IG
1 miejsce: Catering
1 miejsce: Catering
Dieta niskie IG - co jeść i jakie są zasady?
Dieta niskie IG jest dietą często wybieraną wśród pacjentów zmagających się z cukrzycą bądź cierpiących na insulinooporność. Jej założeniem jest spożywanie produktów mających na celu zapobieganie pojawieniu się gwałtownych skoków glukozy we krwi. W związku z tym, wiążący jest parametr taki jak indeks glikemiczny, określany jako wskaźnik tempa wzrostu stężenia cukru we krwi po spożyciu konkretnych produktów spożywczych, wraz ze zwiększeniem takiego stężenia po przyjęciu czystej glukozy. Warto sprawdzić, jakie są produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz które wpływają na szybki skok stężenia cukru we krwi, by na co dzień zapobiegać przykrym objawom. Wtedy też łatwiej będzie wdrożyć dietę taką jak dieta z niskim indeksem glikemicznym, ponieważ będzie ona opierała się na spożywaniu produktów nie przyczyniających się do szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Do minimum należy ograniczyć cukry proste o wysokim IG i można będzie cieszyć się lepszym samopoczuciem, jak i zdrowiem.
Dieta niskoglikemiczna, czyli dieta niskie ig lub dieta o niskim indeksie glikemicznym poza wsparciem w cukrzycy jest też pomocna w takich jednostkach chorobowych jak: insulinooporność, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, czy zespół policystycznych jajników. Wskazany model odżywiania wspomaga załagodzenie odczuwanych przez pacjentów przykrych dolegliwości. Najlepiej dopasowana dieta z niskim ig w połączeniu z regularnością spożywanych posiłków zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi. Co więcej, uczucie sytości będzie towarzyszyć dłużej, co wyeliminuje podjadanie pomiędzy posiłkami. Zalecane produkty z niskim ig będą też pomocne w odchudzaniu, ponieważ nie będą to wyroby przetworzone.
Dieta niskie ig - główne zasady
Dieta o niskim indeksie glikemicznym nie jest dietą restrykcyjną i nie trzeba przy niej specjalnie liczyć kalorii. Zwłaszcza, gdy ktoś decyduje się na opcję taką jak dieta pudełkowa niskie ig może liczyć na bezpieczne, urozmaicone i smaczne dania. Klienci cateringu żywieniowego w takiej opcji będą mieć zapewnione ważne źródło węglowodanów złożonych, które pomogą zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi. Menu dostarczy też do organizmu błonnik korzystny dla pracy układu pokarmowego. Dietetycy rekomendują, żeby warzywa i owoce zjadać pod postacią surową, a ponadto dieta o niskim ig będzie też obejmowała ryże, makarony oraz kasze w wersji al dente.
Posiłki należy spożywać regularnie, co jest zapewnione, gdy ktoś zdecyduje się na catering niskie ig, ponieważ niewielkie porcje będzie zjadać sie co 2 – 3 godziny. Organizm będzie wtedy swobodnie wykorzystywać energię dostarczaną razem z pożywieniem. Pomiędzy posiłkami i do posiłków zaleca się popijanie wody niegazowanej. Można także wypijać herbatki owocowe lub ziołowe. Ostatni posiłek należy zjeść około 3 godziny przed snem, co zapewni lepsze trawienie. Kiedy ktoś chciałby mieć rzeczywiście ciekawe i smaczne menu, to dieta niski ig catering rozpisana przez dietetyków i przygotowana przez kreatywnych kucharzy sprawdzi się bardzo dobrze.
Dieta pudełkowa z niskim ig - co można jeść?
Profesjonalnie przygotowany catering z niskim indeksem glikemicznym obejmuje wyłącznie te potrawy, które spowodują minimalny wzrost glukozy we krwi. Produkty spożywcze w catering dietetyczny będą więc miały wartość od 55 i niższą.
W menu znajdą się:
- produkty zbożowe: razowe pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe,
- niektóre warzywa: pomidory, cukinia, cebula, czosnek, kalafior, brokuły, oliwki, ogórki,
- rośliny strączkowe,
- owoce takie jak: maliny, jabłka, truskawki, jagody, awokado, porzeczki, grejpfrut, morele,
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- owoce morza,
- nabiał,
- oleje,
- orzechy,
- pestki,
- nasiona.
W trakcie stosowania dieta ig catering otrzymuje się produkty nieprzetworzone, świeże, bez cukru i wielu przypadkach pod postacią surową. Taka dieta z niskim indeksem glikemicznym catering zapewni zachowanie optymalnej gospodarki węglowodanowej.
Są też produkty, które w niski indeks glikemiczny catering nie będą obecne, ponieważ w takim planie żywieniowym są niedopuszczalne. Są to:
- biały cukier,
- słodycze i wyroby cukiernicze,
- dżemy i marmolady,
- owoce z puszki,
- słone przekąski,
- fast – foody,
- biały ryż,
- produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, ciasta,
- ziemniaki poddawane obróbce termicznej,
- warzywa gotowane: seler, rzepa, marchew, bób i dynia,
- kukurydza i bataty,
- arbuz, ananas, melon, morele oraz suszone owoce,
- gotowe dania w słoikach,
- bardzo tłuste mięsa,
- produkty ze składem glukozowo – fruktozowym,
- napoje gazowane słodzone,
- napoje energetyczne.
Dieta z niskim ig - jakie są spodziewane efekty?
Wybierając catering z niskim ig można spodziewać się wielu korzyści dla zdrowia. Najważniejsze efekty, które się zyska to:
- zachowanie właściwego stężenia glukozy we krwi, niwelujące ryzyko pojawienia się niedocukrzenia lub przecukrzenia,
- zapobieganie nieprzyjemnym objawom insulinooporności, cukrzycy oraz związanych z przebiegiem chorób metabolicznych,
- zapobieganie niedoborom żywieniowym,
- lepsza praca organizmu,
- lepsza pamięć i koncentracja,
- większe zapasy energii,
- wsparcie w odchudzaniu.
Jako że dieta o niskim indeksie glikemicznym catering obniża poziom cholesterolu w surowicy krwi, jest to skuteczna profilaktyka w przypadku chorób sercowo – naczyniowych. Taka dieta pudełkowa absolutnie nie wiąże się z wieloma wykluczeniami, ponieważ catering dietetyczny z niskim ig przygotowany jest przez ekspertów, którzy uwzględniają wiele produktów, korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Decydując się na dieta z niskim ig catering i dobierając zniżki na catering można odczuwać zadowolenie zarówno z niskich kosztów, jak i z tego, co codziennie znajduje się na talerzu. Wybrana starannie dieta niskoglikemiczna catering daje wiele pozytywnych efektów. Sprawdzając ranking cateringów można szybko zorientować się, która propozycja żywieniowa będzie dopasowana do kondycji zdrowotnej oraz do kubków smakowych. Takie połączenie jest z kolei najkorzystniejsze.
Artykuł opracowany przy współpracy z dietetykiem klinicznym.