Ranking Dieta wegetariańska
- Home
- Ranking Dieta wegetariańska
1 miejsce: Catering
1 miejsce: Catering
Dieta wegetariańska - co trzeba wiedzieć?
Główne zasady diety wegetariańskiej
Niespożywanie mięsa to jedna z głównych zasad diety wegetariańskiej. Eksperci żywieniowi wskazują, że kuchnia wegetariańska zawiera metody gotowania:
- w wodzie,
- na parze,
- poprzez duszenie potraw,
- poprzez pieczenie w folii,
- grillowanie.
Do przygotowania poszczególnych dań wykorzystywane są świeże warzywa i owoce. Nie ma natomiast mowy o tym, by stosować przetworzone składniki. Dietetycy zalecają, żeby każdego dnia spożywać minimum pięć porcji warzyw, a zwłaszcza warzyw zielonych, z uwagi na to sporą zawartość wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego. Dla odpowiedniej podaży białka zaleca się spożywać rośliny strączkowe, tofu oraz jajka.
Zasady, które dana osoba będzie stosowała zależą również od tego, jaki odłam z diety takiej jak dieta wegetariańska jest stosowany. Wyróżnia się:
- dietę laktowegetariańską: w tym wariancie dopuszczalne jest spożywanie nabiału, z eliminacją jaj;
- dietę owowegetariańską: spożywanie jaj jest dopuszczalne, natomiast eliminuje się mięso i przetwory mleczne;
- dietę pescowegetariańską: wegetarianie z tego odłamu mogą spożywać jaja, produkty mleczne oraz ryby;
- dietę semiwegetariańską: wykluczone jest czerwone mięso, a dopuszczalne są ryby, nabiał i jaja oraz drób;
- weganizm: wykluczone są produkty pochodzenia zwierzęcego;
- witarianizm i frutarianizm: skrajne odmiany weganizmu, bazują na spożywaniu tylko surowych warzyw i owoców;
- fleksitarianizm: popularna odmiana wegetarianizmu, która dopuszcza okazjonalne spożywanie mięsa.
Dieta wegetariańska - jakie są produkty zalecane?
Do produktów zalecanych w diecie wegetariańskiej zaliczają się:
- nasiona grochu, soczewicy, soi, fasoli, bobu,
- warzywa mające w składzie witaminę C i beta karoten,
- kiełki nasion: brokuła, lucerny, rzodkiewki, słonecznika, pszenicy, rzeżuchy.
Te wyroby idealnie nadają się do dowolnych potraw, sałatek, czy do surówek, stanowiąc bardzo dobrze uzupełnienie witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Z uwagi na wykluczenie mięsa, dieta wegetarian powinna być optymalnie zbilansowana i zawierać składniki mające dużą wartość odżywczą. Nie każdy wie na początku, w jaki sposób przygotować poszczególne potrawy, wobec czego warto na przykład dowiedzieć się, który catering dietetyczny oferuje dania wegetariańskie. W tej chwili nie jest to czymś rzadko spotykanym, właśnie z uwagi na rosnącą popularność wegetarianizmu. Wiele firm z tej branży proponuje kody rabatowe na catering, co dla użytkowników stanowi dodatkową motywację.
Dieta wegetariańska - efekty
Wybrana dieta pudełkowa wege pozwala w dłuższej perspektywie czasu lepiej się poczuć, co więcej, pozytywne skutki będą zauważalne nawet już w krótkim czasie. Jest to rezultat tego, że nastąpi:
- spożywanie produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej,
- ograniczenie tłuszczów nasyconych i cholesterolu,
- większe spożycie Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych,
- spożywanie dużej zawartości węglowodanów złożonych poprzez jedzenie nasion zbóż, orzechów oraz warzyw,
- regularne spożywanie warzyw i owoców bogatych w potas, witaminę C oraz w błonnik pokarmowy.
Dlatego przeglądając ranking cateringów, uwzględniający catering wegetariański warto sprawdzić, która dieta pudełkowa wegetariańska zapewnia to wszystko. Zwykle jest to jadłospis, który opiera się na menu indywidualnie dopasowanym do zapotrzebowania kalorycznego oraz do BMI konkretnej osoby.
Dieta wegetariańska - jakie są jej zalety?
Doskonale dopasowana dieta dla wegetarian ma wiele zalet. Przede wszystkim:
- obniży stężenie cholesterolu w surowicy krwi,
- spowoduje spadek ciśnienia tętniczego,
- zapewni niższe ryzyko występowania chorób układu sercowo – naczyniowego,
- sprawdzi się w profilaktyce cukrzycy typu 2 oraz w profilaktyce antynowotworowej,
- zmniejszy ryzyko pojawienia się nadwagi i otyłości,
- zmniejszy ilość zaparć u osób mających problemy gastrologiczne.
Dieta wege - czy ma wady?
Chociaż wiele osób martwi się, że nie jedząc mięsa narazi się na niedobory pokarmowe, to tak naprawdę dieta wegetariańska pudełkowa nie daje skutków ubocznych. Jeśli pojawią się wady diety wegetariańskiej, to często są rezultatem niewłaściwego przygotowania potraw przez kogoś, kto zamiast cateringu gotuje samodzielnie.
Często spotykane są:
- niedobór białka, witaminy B12 i D3, żelaza, cynku, wapnia, selenu, jodu, kwasów tłuszczowych EPA i DHA,
- anemia,
- osteoporoza,
- zaburzenia miesiączkowania,
- niedowaga,
- zaburzenia odżywiania,
- nadwaga i otyłość.
Jeśli więc ktoś decyduje się na catering dietetyczny wegetariański i w jego ramach czeka na niego zbilansowana dieta wegetariańska, to raczej nie musi obawiać się negatywnego oddziaływania.
Artykuł jest efektem współpracy z dietetykiem klinicznym.