Dieta wegetariańska cieszy się w ostatnich dekadach ogromną popularnością. Coraz więcej słyszymy o ogromnej mocy warzyw i owoców, na sklepowych półkach pojawiają się produkty z napisem „vege”, a media społecznościowe promują wykluczanie mięsa z codziennej diety. Mimo to wegetarianizm nadal wzbudza niemałe kontrowersje. Dla jednych jest on dietą idealną, a dla innych prawdziwym koszmarem. Jakie korzyści zdrowotne płyną z tego sposobu odżywiania i czy istnieją jakieś zagorzenia?
Zasady diety
Podstawowa wersja diety wegetariańskiej zakłada eliminacje wszystkich rodzajów mięs, w tym ryb. Codzienne posiłki mają się za to opierać na warzywach oraz owocach. Dozwolone są również produkty odzwierzęce takie jak mleko, sery, jajka czy miód. Często wykorzystywanymi dodatkami do dań są natomiast produkty zbożowe, orzechy czy tofu.
Dlaczego wegetarianizm?
Powodów przejścia na dietę roślinną może być mnóstwo. Do tych najpopularniejszych można zaliczyć:
- Zasady religijne – niektóre wyznania (np. hinduizm) zakładają rezygnacje ze spożywania mięsa.
- Kwestie etyczne – świadomość w temacie cierpienia zwierząt rośnie. Wegetarianie często sprzeciwiają się krzywdzeniu zwierząt, a ich sposobem na walkę z tym problem jest pozbawienie przemysłu mięsnego wsparcia.
- Kwestie zdrowotne – wiele osób deklaruje złe samopoczucie po spożyciu mięsa. Aby czuć się lepiej po posiłkach decydują się oni odstawić mięso i postawić na inne, równie wartościowe produkty.
- Ochrona środowiska – niektórzy wegetarianie sprzeciwiają się degradacji planety. Jak się okazuje, przemysł mięsny pochłania ogromne ilości wody, powoduje wycinkę lasów oraz emituje do atmosfery szkodliwe gazy cieplarniane.
Niektórzy wybierają taką dietę w celu zrzucenia zbędnych kilogramy. Czy jest to dobra opcja? Niekoniecznie – wegetarianizm nie zakłada wprowadzenia deficytów kalorycznych, a więc przestrzeganie zasad tej diety nie łączy się z utratą wagi. Niemniej jednak, zamiana mięsa na warzywa pozwala w niektórych przypadkach zjadać mniejszą ilość kalorii, a w rezultacie schudnąć.
Jesteś tym, co jesz – wpływ diety roślinnej na zdrowie
Korzyści płynące z wegetarianizmu wynikają przede wszystkim z wyeliminowania szkodliwych tłuszczów zwierzęcych. U osób na diecie roślinnej zauważono niższy poziom cholesterolu, rzadsze występowanie chorób układu krwionośnego oraz niskie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Co więcej, bardzo niewielki odsetek wegetarian cierpi na nadwagę czy miażdżyce.
Warto również zaznaczyć, że w mięsach znajduje się mnóstwo substancji szkodliwych np. antybiotyków, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. To właśnie one są odpowiedzialne m.in. za pojawianie się alergii. Wykluczenie ich z codziennego jadłospisu wpłynie korzystnie nie tylko na samopoczucie, ale i zdrowie. Co więcej, dieta wegetariańska, za sprawą owoców oraz warzyw, dostarcza organizmowi większą ilość błonnika, który wspomaga procesy trawienne.
Jakie są możliwe zagrożenia?
Warto pamiętać, że mięso jest cennym źródłem wielu witamin (w szczególności tych z grupy B oraz D) i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. żelazo, cynk oraz aminokwasy. Ponadto, zawiera ono duże ilości białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Zagrożeniem dla wegetarian mogą być więc niedobory tych cennych składników diety.
Pamiętajmy, że osoby decydujące się na dietę roślinną powinny co jakiś czas kontrolować swój stan zdrowia w celu wykrycia oraz szybkiego zwalczenia możliwych niedoborów.
Zdrowa dieta bez mięsa!
Prowadzenie zbilansowanej diety wegetariańskiej jest jak najbardziej możliwe! Warto jednak podejść do tej kwestii świadomie i sprawdzić, które produkty skutecznie zastąpią mięso. Dla przykładu, świetnym źródłem białka będą rośliny strączkowe (ciecierzyca, groch, czerwona lub biała fasola czy soczewica), jajka oraz soja. Warto postawić też na bogate w magnez warzywa. Dobrym rozwiązaniem będzie jarmuż czy szpinak.
Wegetarianie mogą też dodatkowo wspierać swój organizm odpowiednimi suplementami. Do najważniejszych z nich należeć będą witaminy z grupy B, szczególnie B12. Można też zdecydować się na przyjmowanie magnezu oraz wapnia.
Wegetarianizm – dla kogo?
Badania pokazują, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Co za tym idzie, mogą ją prowadzić osoby w każdym wieku! Ważne jest jednak szukanie dobrych alternatyw produktów mięsnych i konsultowanie swojego stanu zdrowia z lekarzem. Przed podjęciem decyzji o przejściu na wegetarianizm należy się skonsultować ze specjalistą, który zbada poziomy witamin i minerałów oraz doradzi, czy taki sposób żywienia jest dla Was w pełni bezpieczny.