Skontaktuj się z nami! - [email protected]

Super food – owoce i warzywa, które zmienią Twoją dietę!

Super food – owoce i warzywa, które zmienią Twoją dietę!

Od dziecka jesteśmy uczeni o ogromnej mocy warzyw i owoców. Słyszymy, że stanowią one podstawę dobrze zbilansowanej diety i pomagają podczas odchudzania. Dietetycy i lekarze bez wahania polecają ich spożywanie w dużych ilościach osobom w każdym wieku. Nie bez powodu zasługują one na zaszczytne miano super food. Czy wiemy jednak, jakie warzywa i owoce wybierać? Czy dobrze komponujemy je ze swoimi codziennymi posiłkami? Dowiedz się więcej o produktach, które regularnie wspomagają Twój organizm!

Dlaczego warto?

Jedzenie owoców i warzyw jest zdrowe – to zdanie usłyszymy niemal na każdym kroku. Warto jednak przyjrzeć się tematowi bliżej i zastanowić się, co dzięki temu zyskamy. Jak się okazuje, lista korzyści jest bardzo długa.

  • Źródło cennych witamin

Bogactwo składników odżywczych to jedna z największych zalet owoców i warzyw. Nie ulega wątpliwości, że są one pełne witamin, antyoksydantów, minerałów oraz błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Co za tym idzie, są niemal idealnymi, naturalnymi suplementami!

  • Wpływ na odporność

Witaminy znajdujące się owocach i warzywach bronią nasz organizm przed infekcjami. Największą rolę przypisujemy niezniszczalnej witaminie C, która występuje m.in. w czarnej porzeczce czy malinach. Nie zapominajmy jednak o innych obrońcach, którzy z chorobami radzą sobie równie dobrze. Warto wspomnieć m.in. o witaminie B oraz E.

  • Wpływ na zdrowie

Czy wiedzieliście, że błonnik znajdujący się w owocach oraz warzywach ma ogromny wpływ m.in. na pracę naszego serca? Reguluje on poziom cholesterolu we krwi, poprawia pracę jelit oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Co więcej, spożywanie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych np. otyłości czy cukrzycy typu drugiego.

  • Zdrowy wygląd

Owoce i warzywa mają zbawienny wpływ nie tylko na pracę organów, ale i na nasz zdrowy wygląd zewnętrzny. Jak się okazuje, witaminy A i C pozytywnie działają na wygląd skóry oraz włosów. Dieta wzbogacona w nasze super food’y może natomiast prowadzić do utrzymania szczupłej sylwetki, a nawet utraty wagi. Niskokaloryczne owoce będą świetną przekąską i niemal idealnym zamiennikiem słodyczy.

Warzywa – poznaj najzdrowsze opcje!

Warto zacząć od tego, że każde warzywo dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Które się jednak najbardziej wyróżniają?

  • Burak – niestety, jest to wyjątkowo niedoceniana pozycja. To bogate w wapń, potas oraz ogromną ilość witamin warzywo cechuje się niską zawartością kalorii i kojącym wpływem na organizm. Działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie. Co więcej, z łatwością dodasz je do swojej codziennej diety – buraki mogą stanowić pyszny dodatek do niemal każdego obiadu!
  • Brokuł – warzywo to już od dłuższego czasu zajmuje wysokie miejsce w rankingach. Jak się okazuje, wszystko za sprawą sulforafanu, słynnego z właściwości przeciwnowotworowych. Oprócz tego, brokuły zawierają duże ilości witaminy C oraz K.
  • Czosnek – naturalny antybiotyk. Swoje właściwości przeciwzapalne zawdzięcza obecności allicyny. To jednak nie wszystko! Czosnek poprawia trawienie, a więc będzie stanowił świetny dodatek szczególnie do tych ciężkostrawnych potraw.
  • Szpinak – jeden z liderów składników odżywczych. Ogromne ilości magnezu, potasu, witaminy K oraz błonnika sprawiają, że coraz więcej osób sięga po to pyszne warzywo. Regularne spożywanie szpinaku wpłynie pozytywnie na zdrowie naszych oczu oraz kości.

Po które owoce sięgać najczęściej?

  • Pyszne i zdrowe – sprawdź, które owoce warto wybierać!
  • Grejpfrut – lider wśród owoców. Swoją dobrą sławę zawdzięcza właściwościom antybakteryjnym, jak i ogromną ilością witamin (m.in. A oraz C). Wspiera on odporność organizmu, a nawet wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
  • Banany – zawierają ogromną ilość potasu, który ma korzystny wpływ na działanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. Co więcej, są one bogate w szereg witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (np. A, B, K). Banany słyną też z posiadania dużej ilości naturalnych cukrów, a więc stają się zdrowym substytutem słodyczy.
  • Truskawki – te pełne antyoksydantów i witaminy C owoce wspierają zdrowy wygląd skóry, regulują poziom cukru we krwi oraz wzmacniają odporność organizmu. Co ciekawe, są one jednym z najmniej kalorycznych owoców!
  • Winogrono – źródło minerałów (m.in. jodu, cynku, żelazu oraz wapnia) oraz licznych witamin (mp. A, D, K). Działa korzystnie na układ trawienny, w szczególności na jelita. Dzięki zawartości antyoksydantów, winogrona zapobiegają procesom starzenia się oraz pozytywnie wpływają na stan skóry.

Jak jeść owoce i warzywa?

Jak się okazuje, owoce i warzywa należy dodawać do każdego posiłku, można to jednak robić na wiele różnych sposobów. Gotowane, podawane na surowo jako przekąska czy w postaci szklanki świeżo wyciskanego soku – każda opcja jest dobra! Warto jednak (w celu skorzystania z dobroczynnych właściwości wszystkich warzyw) co jakiś czas zmieniać wybierane najczęściej produkty. Nie ograniczajmy się tylko do typowych wariantów, a wręcz przeciwnie – korzystajmy ze wszystkich dostępnych opcji! Warto otworzyć się na mniej powszechne warzywa (np. groszek cukrowy czy kurkuma) oraz owoce (m.in. awokado lub granat).

A zimą…

Co jednak zrobić, gdy nie ma dostępu do świeżych owoców i warzyw? W takich sytuacjach warto sięgać po te mrożone opcje, które zachowują swoje cenne składniki odżywcze. Nie zapominajmy również o kiszonkach, które korzystnie wpłyną na nasz układ odpornościowy w trakcie zimy.