Ocena sylwetki:
Instrukcja pomiaru:
- Klatka piersiowa: Zmierz skośnie fałdę w połowie odległości między pachą a sutkiem (dla kobiet 1/3 drogi).
- Brzuch: Zmierz pionową fałdę 2 cm na prawo od pępka.
- Nad biodrem: Zmierz skośną fałdę nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy.
- Pod pachą: Zmierz pionową fałdę pod pachą na poziomie mostka.
- Triceps: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między ramieniem a łokciem z tyłu ramienia.
- Pod łopatką: Zmierz skośną fałdę pod łopatką.
- Udo: Zmierz pionową fałdę w połowie odległości między biodrem a kolanem.
Uwaga: Wynik jest szacunkowy i może się różnić od rzeczywistego poziomu tkanki tłuszczowej. Dla bardziej dokładnych pomiarów zalecane są metody profesjonalne.
Więcej informacji: https://www.muscleandstrength.com/tools/measure-bodyfat
Kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej:
Kategoria | Mężczyźni (% BF) | Kobiety (% BF) |
---|---|---|
Minimalna ilość tłuszczu | 2-5% | 10-13% |
Sportowcy | 6-13% | 14-20% |
Fitness | 14-17% | 21-24% |
Akceptowalna | 18-24% | 25-31% |
Otyłość | >25% | >32% |
Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej za pomocą kalipera i z uwzględnieniem siedmiu punktów na ciele jest pomiarem bardzo dokładnym, wobec czego uzyskane dane pozwalają dowiedzieć się, jaka jest procentowa zawartość tłuszczu w organizmie.
Metoda pomiaru fałdów skórnych w siedmiu różnych miejscach ciała domaga się zacisku mierzącego grubość fałdów skórnych albo suwmiarka. Pomiar powinien być wykonany co najmniej dwa razy w tym samym miejscu, a średnia z pomiarów wprowadzona powinna być do formularza.
Kobiety i mężczyźni dokonują pomiarów i zapisują je w milimetrach dla klatki piersiowej, dla brzucha, dla tricepsu, nad biodrem, pod pachą, pod łopatką, przy udzie. Należy również w kalkulatorze podać swój wiek.
Żeby uzyskać wyniki z klatki piersiowej, należy zmierzyć skośnie fałdę w połowie odległości pomiędzy pachą a sutkiem. Kobiety powinny to zaś zrobić w odległości ⅓. Pomiar z brzucha uzyskuje się mierząc pionową fałdę dwucentymetrową na prawo od pępka. Nad biodrem należy zmierzyć skośną fałdę nad kością biodrową, poniżej przedniej części pachy. Pod pachą mierzy się pionową fałdę na poziomie mostka. Pomiar z tricepsa uzyskuje się mierząc pionową fałdę w połowie odległości pomiędzy ramieniem a łokciem z tyłu ramienia. Zmierzyć należy także skośną fałdę pod łopatką. Pomiar z uda polega na zmierzeniu pionowej fałdy w połowie odległości pomiędzy biodrem a kolanem.
Warto pamiętać o tym, że wyniki są szacunkowe i mogą się różnić od rzeczywistego poziomu tkanki tłuszczowej. W związku z tym, by otrzymać jak najprecyzyjniejszy wynik, należy wziąć także pod uwagę inne wyznaczniki. Z pewnością, doświadczony ekspert żywieniowy w tym pomoże. Przy tego typu pomiarze istotne są też kategorie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, z uwzględnieniem czynnika Body Fat (BF).
Mężczyźni
- Minimalna ilość tłuszczu: 2% do 5%
- Sportowcy: 6% do 13%
- Fitness: 14% do 17%
- Akceptowalna: 18% do 24%
- Otyłość: >25%
Kobiety
- Minimalna ilość tłuszczu: 10% do 13%
- Sportowcy: 14% do 20%
- Fitness: 21% do 24%
- Akceptowalna: 25% do 31%
- Otyłość: >32%
Sprawdź kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej, z uwzględnieniem siedmiopunktowego pomiaru i dowiedz się, jak zaplanować swoje treningi!